Home > Blog > Paket Wisata > Pakej Pelancongan Kuching Singkawang

Pakej Pelancongan Kuching Singkawang

pakej pelancongan kuching singkawang

Singkawang adalah sebuah kota di Provinsi Kalimantan Barat. Dari Pontianak ke Singkawang adalah sekitar 151 km. Singkawang terkenal dengan sambutan Tahun Baru Cina dan Cap Go Meh yang meriah. Ramai orang datang ke Singkawang untuk melihat tarikan Tatung di kemuncak hari Cap Go Meh. Singkawang juga agak dekat dengan Kuching, Sarawak, sekitar 231 km. Jika anda ingin melawat Singkawang, pakej pelancongan Kuching Singkawang disediakan.

Kota Singkawang adalah salah satu Chinatown terbesar di Indonesia. Anda akan menemui banyak kuil, Pasar Hongkong, patung naga dan perhiasan khas Tionghoa yang lain. Singkawang juga dikenali sebagai bandar pelancongan. Pelbagai tarikan budaya dan semulajadi menarik untuk dikunjungi. Berikut adalah beberapa destinasi pelancongan di Singkawang:

1. Batu Belimbing
Terletak di Singkawang Timur, Batu Belimbing merupakan sebuah taman dengan batu besar yang dikelilingi tasik buatan. Batu besar ini kelihatan seperti buah belimbing. Pengunjung boleh mendekati batu itu dengan menaiki itik engkol.

2. Vihara Pekong Tua (Vihara Tri Dharma Bumi Raya)
Vihara ini merupakan vihara tertua di Singkawang, sering dipanggil Tua Peh Kong atau Toapekong, dibina pada tahun 1878. Di kawasan vihara ini juga terdapat letter I love Singkawang untuk pengunjung bergambar.

3. Cagar Budaya Rumah Keluarga Tjhia
Tempat ini juga dipanggil Kawasan Tradisional. Kawasan ini merupakan kompleks kediaman keluarga Tjhia. Sosok di balik Rumah Marga Tjhia ini adalah Xie Shou Shi (atau dalam dialek Hakka Singkawang disebut Chia Siu Si) yang merupakan seorang perantau muda dari Kota Xiamen, Fujian, China. Rumah tradisional ini adalah salah satu bangunan lama dan bersejarah di Kota Singkawang.

Pelancongan Singkawang menyajikan pelbagai pilihan destinasi. Bermula dari pelancongan alam, pendidikan, hingga ke tempat bersejarah. Bukan sahaja mempunyai pelancongan pantai, Singkawang juga mempunyai pelbagai tarikan pelancong lain, seperti hutan bakau, tasik, tapak warisan budaya dan air terjun.

Jika anda ingin bercuti bersama keluarga, rakan sekerja atau berkumpul dan aktiviti keluar, anda boleh berunding pakej pelancongan Kuching Singkawang dengan Amazing Team:

Konsultasi :

Amazing Singkawang
0896-6666-4100

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *