Home > Blog > Paket Wisata > Pakej Pelancongan Orang Utan Kuching Tanjung Puting

Pakej Pelancongan Orang Utan Kuching Tanjung Puting

Pakej Pelancongan Orang Utan Kuching Tanjung Puting

Orang utan adalah haiwan langka yang hampir pupus. Pada masa ini haiwan ini hanya tinggal di Indonesia dan sempadan Indonesia-Malaysia. Kawasan di Indonesia yang menjadi tempat pemuliharaan orang utan adalah di Kalimantan dan Sumatera. Orang utan berada di ambang kepupusan berikutan banyak aktiviti pemotongan pokok, penukaran hutan dan kebakaran hutan. Pokok adalah habitat dan sumber makanan bagi orang utan. Sememangnya mesti perlindungan habitat dilakukan untuk mengelakkan orang utan daripada pupus. Taman Negara Tanjung Puting dikatakan sebagai pemuliharaan orang utan terbesar di dunia telah ditetapkan sebagai kawasan kebangsaan. Ingin melihat orang utan dari dekat?. Amazing Singkawang tersedia Pakej Pelancongan Orang Utan Kuching Tanjung Puting.

Orang utan ialah spesies yang paling lambat membiak di dunia. Orang utan menghadapi ancaman dari semua pihak. Untuk melindungi orang utan adalah dengan terus melindungi habitat mereka. Di dalam hutan orang utan kekal makmur dan tiada konflik dengan manusia.

Melihat orang utan di Tanjung Puting

Taman Negara Tanjung Puting terletak di Teluk Pulai, Kumai, Kotawaringin Barat, Kalimantan Tengah, Indonesia. Tanjung Puting ialah destinasi yang sesuai untuk Anda yang menggemari pengembaraan luar. Ekosistem lainnya di Tanjung Puting antaranya hutan bakau, hutan paya air tawar, hutan pantai dan hutan tropika tanah pamah. Orang utan menjadi penghuni taman negara ini.

Camp Leakey sebagai pusat pemulihan juga merupakan pusat kajian penyelidikan berkaitan orang utan dan ekosistem di Tanjung Puting. Ketika Anda mengunjungi Tanjung Puting, Anda akan terpesona dengan daya tarikan dan ingin berlama-lama di kawasan ini.

Malam hari pemandangan langit yang dipenuhi bintang dan bunyi semula jadi yang dihasilkan oleh haiwan di dalam hutan, menghiasi hari-hari pengunjung ke taman negara. Taman negara ini bukan sahaja menawarkan pengalaman melihat dan belajar tentang Orang utan, tetapi juga pemandangan semula jadi yang indah.

Jika anda ingin bercuti bersama keluarga, rakan sekerja atau berkumpul dan aktiviti keluar, anda boleh berunding Pakej Pelancongan Orang Utan Kuching Tanjung Puting dengan Amazing Team:

Konsultasi :

Amazing Singkawang
0896-6666-4100

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *